Severi Virolainen
1997-03-01

Kaksi kertaa enemmän, entä vähemmän?

Professori Matti Larjavaara (HS 1.3.) arvostelee professori Tapio Kerannon tulkintaa (HS 19.2.) vertailevista suhteellisuuksista suomenkielessä. Viisaudessaan molemmat professorit ovat tietenkin oikeassa.

Tietokonetta käyttävänä ymmärrän itse hyvin täsmällisesti mitä esimerkiksi "kaksi kertaa nopeampi" tarkoittaa. Se tarkoittaa, että jokin on "kolme kertaa niin nopea kuin" jokin toinen. Yhtäaikaa ymmärrän, että huolittelemattomassa puhekielessä sanotaan lyhyemmällä tavalla. Siis sanoessaan "kaksi kertaa nopeampi" normaali ihminen tarkoittaa "kaksi kertaa niin nopea kuin".

Siis, jos auton A nopeus on 100km/h, niin kaksi kertaa niin nopea auto B kulkee 200km/h. Mutta miten kovaa menee kaksi kertaa hitaampi auto?

Ongelma ratkeaa kun huomataan, että hitaus ja nopeus ovat käänteisiä toisilleen. Auton A nopeus on 100km/h, joten sen hitaus on 36s/km. Kaksi kertaa niin hitaan auton C hitaus on 72s/km, josta kääntäen saadaan nopeudeksi 50km/h.

Peruskoulussa biologian kirjassamme luki, että valkosoluja on tuhat kertaa vähemmän kuin punasoluja, mikä meitä näsäviisaita huvitti suuresti. Nyt osaan laskea, että tuhat kertaa vähemmän tarkoittaa 1/1000 eikä -999.

Laihduttajat voivat puhua painon sijasta käänteisesti keveydestä ja pyrkiä yhä suurempiin keveyslukemiin!


Tekstiä ei ole aikaisemmin julkaistu.


Please, send any comments to Severi@mad.fi